Velkommen til Bare pisspreik!

Disse sidene er ei verktøykasse bestående av tisse-tips. De fleste må tilpasse tipsene etter sine behov. Våre erfaringer setter forhåpentligvis igang din kreativitet.

Løfteteknikk ♂ ♀

Bildene illustrerer en løfteteknikk som fungerer for mange. Den er behagelig og er skånsom for ryggen til den som assisterer. Personer med erfaring kan gi veiledning i hvordan løfteteknikken gjennomføres.
I denne videoen møter du Anne som forteller hvordan hun forflytter seg til toalettet.

Stå å tisse ♀

Bildene illustrer en måte du kan stå å tisse på. Noen vil klare det uten assistanse og noen må ha hjelp. Du vil nok oppdage at valg av klær vil ha betydning for gjennomføringen. Prøv deg frem i forhold til om du må ha elastiske stoffer i buksene. Erfaringer viser at bukser som ikke sklir helt ned til ankelen, er å foretrekke.
I filmen møter du Ellen som forteller hvordan hun står og tisser.

Gutt og tissing ♂

Bildene illustrerer bruk av Uridom, en måte å tisse på som du kan bruke når du er på reise eller når toaletter ikke er tilgjengelige. Urodom fungerer godt på reise, for eksempel bilturer og flyturer. Det finnes også mindre uridom som passer til flere unge gutter. 
I filmen møter du Børre som forteller hvordan han bruker uridom.

Sitte å tisse – med bekken ♀

Bildene illustrerer hvordan du kan sitte i stolen og tisse i bekken med assistanse. Denne metoden er grei dersom du kan bøye deg fremover. Det er en fordel å velge bukse med elastisk stoff.

Ta med ei flaske med såpevann til å skylle bekkenet dersom du ikke har tilgang til vask, for eksempel på tur i skogen eller i bilen. På en sydentur var badet trangt og lite, dermed ble bekkenet benyttet det meste av tiden.
I filmen møter du Maria som forteller hvordan hun sitter og tisser i bekken.

Sitte å tisse – med skjørt ♀

Bildene viser en måte å sitte og tisse på, og assistense ved forflytning frem og tilbake på stolsetet. For noen er det enkelt å løftet på skjørtet når de skal tisse. Du kan vurdere å bruke bikini-truser med knytting i sidene eller å gå uten truse.

Det haster som regel når en må tisse, derfor er det lurt å legge klart Uni-bagen, tørkepapir og søppelpose. Du kan også bruke dette utstyret når du sitter på en stødig sengekant. Legg gjerne under en kladd. Kanskje gjør det nattens dotur litt lettere.
I filmen møter du Ingeleiv som forteller hvordan hun sitter og tisser.

Sitte å tisse – med bukse ♀

Bildene viser en måte å sitte og tisse på som fungerer for noen. Les mer om Bjarhilds løsninger her. Ulik grad og type av muskelsvekkelse gir ulike måter å ake seg frem og tilbake på setet på. Hvordan din håndfunksjon er, har betydning for valg av tissehjelpemiddel.
I filmen møter du Bjarthild som forteller hvordan hun sitter og tisser.

Inngrep som tissehjelp ♂ ♀

Suprapubisk kateter brukes i situasjoner der alminnelig blærekateter via urinrøret er uegnet. Suprapubisk kateter føres inn i blæren med innstikksted gjennom huden nederst på buken, der blæren ligger like under overflaten. Kateteret legges inn i lokalbedøvelse. (Når filmen er ferdig legges den her.)

Bildene illustrerer hvordan suprapubisk kateteret er operert inn i blæren og hvordan du kan tisse med det. Noen kan holde på urinen i urinblæren og tømme når de kjenner de må på do, andre lar urinen renne fritt i pose. Les flere erfaringer og tips her
I filmen møter du Tone som forteller om suprapubisk kateter og tissing.