LINE GLEDER SEG OVER FRIHETEN MED BPA

LINE GLEDER SEG OVER FRIHETEN MED BPA

I snart fire år har Line Nordal hatt brukerstyrt personlig assistanse – BPA gjennom Prima Assistanse. Det gjør henne i stand til å ha full frihet over eget liv, til tross for sin funksjonshemming.

 

Lille Mille sjarmerer omgivelsene, og mamma Line har mulighet til å dyrke den viktige mammarollen takket være BPA og assistenter fra Prima Omsorg. Malin Langåker (i bakgrunnen) er en av dem.

-Det gjør at jeg er i stand til å være mamma, kjæreste og venninne fullt ut, ikke bare funksjonshemmet, forteller Line Nordal.

Vi møter henne hos Prima Assistanse i Breivika. I snart fire år har hun vært kunde hos selskapet som sysselsetter rundt 300 ansatte i Ålesund og omegn.

Line kommer kjørende i sin elektriske rullestol. Oppå henne kravler datteren Mille på snart to år, men de er ikke alene. For sammen med dem kommer også Malin Langåker, en av Line sine assistenter.

Malin er i nærheten, stille, men klar til å assistere Line med både lille Mille og andre ting hun trenger.

Line har sykdommen Spinal Muskel Atrofi – SMA3, en muskelsykdom som gjør at hun er avhengig av å få nettopp BPA, og hun lovpriser ordningen.

-Foruten at jeg kan bruke livet mitt til å være datter, mamma, kjæreste og venninne så gjør det meg i stand til å gå på kino når jeg vil, ta en handletur når det er nødvendig, og jeg slipper at kjæresten min kun skal være en omsorgsperson som skal pleie meg, men kan heller være kjæresten min.

Å komme seg ut i naturen er like viktig for Line og andre funksjonshemmede som funksjonsfriske. Her er hun og datteren Milla ute på tur sammen med assistent Cecilie Grønningsæther fra Prima Assistanse. Foto: Aidafoto.

-Hva betyr det rent mentalt for deg å ha BPA?

-Mye. Uten BPA kunne vi kanskje ikke hatt det familielivet vi har i dag, sier Line, og følger ettåringen med blikket der hun romsterer blant pepperkaker og julepynt hos Prima Assistanse.

-Og jeg tenker på Mille når hun om noen år skal studere. Da skal hun slippe å vegre seg mot for eksempel å studere i en annen by, av frykt for om jeg klarer meg, sier hun.

-Hva gjør assistentene for deg?

-Alt jeg ikke kan gjøre. De vasker, er med og handler, skifter på Mille og en rekke andre viktige ting.

-Men dere har en fremmed i huset mange timer i døgnet. Blir dere vant til det?

-Ja, og de er dyktige til ikke å gjøre noe ”vesen” av seg. De kommer når jeg har behov for dem, det er ikke slik at de sitter og slenger i sofaen på stua. De gjør en jobb som er viktig for meg, sier Line.

Susanne Strømmen og Hilde Schrøder Røyset er henholdsvis

avdelingsleder og BPA-koordinator hos Prima Assistanse.

Susanne Strømmen er avdelingsleder for Prima Assistanse i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Hun forteller at Line er et godt eksempel på at BPA gir frihet til å leve det livet en ønsker både for den enkelte og familien rundt.

-For å fortelle litt om oss så kom Prima Assistanse til Ålesund i 2014 og har siden da vært leverandør av BPA-tjenester for blant annet Ålesund kommune. Alle kommuner er lovpålagt å ha BPA, og det er kommunen som innvilger BPA for barn og voksne som har et stort og varig assistansebehov.

I dag er vi en betydelig arbeidsgiver med om lag 300 ansatte, 130 av disse er fast ansatte, forteller hun.

-Hva er viktig for en bruker av BPA?

-Helt først, vi kaller ingen for brukere, men assistansemottakere. Har du BPA leder du selv din ordning eller en annen person gjør det. Du ansetter dine egne assistenter, bestemmer når og hvor assistansen skal gis, og hva assistenten skal gjøre. Vi sier også at en BPA-assistent jobber i et annerledes serviceyrke. Arbeidslederne skal ha full frihet og være likestilt med oss som er funksjonsfriske. Med andre ord skal de kunne leve sine liv i full frihet til å gjøre det de ønsker å gjøre, være den de ønsker å være.

Det er dessverre store forskjeller i BPA-tilbudet i ulike kommuner.  – Jeg har vært heldig og er godt fornøyd med Ålesund kommune, forteller Line.

Hentet bypatrioten.com og publisert av Tonje for FFMU