SKAL MAN BEKYMRE SEG FOR CORONAVIRUSET?

SKAL MAN BEKYMRE SEG FOR CORONAVIRUSET?

Foto: @mannmedskiltet på Instagram

 

Du har garantert fått med deg at verden har fått et nytt og skummelt virus. Det går ikke en dag uten at media publiserer noe om viruset. Coronaviruset ble påvist i Norge den 26. februar og siden da har nok mange av våre medlemmer levd i frykt. Frykt for at man blir smittet, eller at andre blir smittet slik at man ikke får den hjelpen man trenger. Hva gjør man egentlig hvis alle assistentene ligger med Coronavirus? Kan man gå ut av sitt eget hjem? Er viruset egentlig så farlig? 

 

Vi i FFMU har spurt noen av medlemmene våre hva de tenker om situasjonen.

 

-“Jeg er så klart redd og til tider bekymret for å bli smittet og hadde absolutt ikke tålt det med tanke på min sykdom og mitt immunsystem, men tenker også at sannsynligheten er liten, og jeg prøver å ikke tenke mye på det. Smittefrykt er nok mer smittsomt egentlig.  Verden må ikke stoppe opp. Selv om det er bekymringsverdig at det er kommet til Norge, så har vi et godt, sterkt hjelpeapparat. De virussmittede er alle hjemmeisolert, og følges opp av lokal helsetjeneste. Ingen av dem er alvorlig syke.” Forteller medlemmet Marita Smula Hole fra Bergen og legger til at hun følger godt med i media og oppdaterer folk, men lar seg ikke påvirke så veldig mye av andres frykt, da blir hun bare tullete.

 

Serenne Vikebø deler bekymringene og sier til oss i FFMU at hun synes det er utrolig skummelt at viruset har kommet til Norge. Hun blir bekymret for både seg selv og andre med helsemessige utfordringer.

 

-“Jeg kan ikke si annet enn at vi må se det an det dag for dag, og ha ekstra fokus på hygiene.” Legger hun til.

 

Vi i FFMU synes det er positivt at Søndag kveld skjerpet Folkehelseinstituttet rådene til alt helsepersonell: Nå skal alle som har vært i områder med vedvarende spredning av coronaviruset være hjemme fra jobb i 14 dager.

 

-“ For oss med SMA og andre muskelsykdommer så er det grunn til bekymring, men ikke grunn til panikk. Ta forholdsregler, forbered deg på et verstefallsscenario, men etter alt å dømme, så vil nok alle her overleve også denne pandemien.” Skriver Ola Schrøder Røyset til FFMU. Han legger også til at hygiene er utrolig viktig og at en bør sprite alt og alle, og i hvert fall ikke ha assistenter på jobb som har vært i nærheten av Coronaviruset, eller viser symptomer.

 

I følge VG er den globale dødeligheten blant de smittede for øyeblikket ca. 3,4 prosent. De aller fleste mennesker som har dødd av covid-19 har vært både gamle og alvorlig syke fra før.

-“Med en alvorlig muskelsykdom og liten lungekapasitet er det jo klart at det dukker opp noen bekymringer når et sånt virus oppstår. Jeg blir jo derfor litt ekstra forsiktig og tar mine forhåndsregler, men jeg orker ikke å bli hysterisk. Jeg kan ikke kontrollere viruset, men jeg har en viss kontroll på omgivelsene rundt meg. God håndhygiene og antibac, pluss spriting av diverse overflater i leiligheten min, så er jeg i hvert fall tryggere!” sier leder Malin gjennom Facebook-meldinger.

 

Vi i FFMU er selvfølgelig bekymret, fordi vi har jo mange en utfordring fra før av; men samtidig er det jo 96,6 prosent sjanse for å overleve. Vi i FFMU mener det er viktig å se det positive. Allerede i dag er dødeligheten på vanlig influensa ganske høy, men hvis man passer på pleier det å gå ganske bra med de fleste av oss.

 

Skrevet av Tonje (styremedlem)