God psykisk helse med kronisk sykdom 21. april 2016

Tekst: Gro Wold Kristiansen.

Denne kvelden fokuserte vi på vår psykiske helse. Vi hadde besøk av kognitiv terapeut Egil Halleland som ga oss mange gode hjelpetanker med på veien videre.

Halleland er for tiden prosjektleder for Rask psykisk helsehjelp i Modum kommune. Han har jobbet med mennesker med ulike kroniske sykdommer siden 1975 og har møtt mange ulike livssituasjoner.

Han snakket mye om dette med å ta vare på sitt eget liv – vi har ofte medfølelse med andre mennesker, kanskje vi bør ha litt mer selvmedfølelse også. – Og vi fikk høre om det å forholde seg til livets mange bølgedaler. Noen av oss synes kanskje sykdom er urettferdig. Sykdom ER urettferdig fordelt. Men hvis sykdommer skulle være rettferdig fordelt, hvem skulle da bestemt hvordan de skulle fordeles?

Det er viktig for alle mennesker å bruke den nære tiden, og kanskje enda viktigere når man har en kronisk sykdom som kan medføre stadige endringer i livet.

Tanker er ikke farlige, det er når vi begynner og TRO på tankene våre at de kan være skadelige for oss. Vi fikk flere eksempler på hvordan vi kan lage mentale bilder for å kvitte oss med ”tulletanker” – ”kaste” dem på et forbipasserende tog – eller ned i ei stri elv.

Etter foredraget samlet vi oss rundt småbord, fikk servert god mat og drikke – og vi delte tanker og erfaringer med hverandre. Halleland deltok hele kvelden. 

Bildet: Egil Halleland

Her finner du foilere fra kvelden:

Psykisk helse 21.april 2016.pdf 896,92 kB