Reisetips fra en globetrotter på hjul, 6. juni 2013

Tone Torp, vår nye leder sentralt, kom på besøk – og inspirerte oss slik bare Tone kan inspirere folk.

Hun startet sin reisekarriere i 1990 med biltur Norge på langs. Den nyttigste erfaringen fra den turen var nok at det kan være smart å ta med seg en pumpe til å fylle luft i rullestolhjulene ? Folk man møter langs veien er som regel både hjelpsomme og velvillige, men sykkelpumper og den slags er ikke spesielt effektive når rullestolen er på felgen.

På tur til Thailand et par år seinere følte Tone for første gang på dette med "å være en belastning" eller "å være til bry". Ingen gode følelser å kjenne på. Tone tenkte i svarte farger (bokstavelig talt)en god stund, og følelsene ble etterhvert til å leve med.

På 2000-tallet fikk Tone og en venninne den elleville og geniale ideen å søke om prosjektmidler fra Extra-stiftelsen til en "Reise jorda rundt på hjul – på 90 dager" – med medbrakt fotograf til å dokumentere eventyret.  De som bestemmer i Extra-stiftelsen var ikke overbevist om nytteverdien av dette prosjektet, så noen midler ble dessverre ikke innvilget. Derfor ble det jorda rundt på 9 ÅR i stedet! ?

Tone har bl.a. vært på Cuba, i Sør-Afrika, i Australia og i Japan. Hun har møtt muskelsyke i mange land. I Santiago må muskelsyke kjøpe alle hjelpemidler selv, i Japan er tilgjengeligheten helt topp. Som en liten kuriositet kan det nevnes at i FFM i Tokyo sitter det kun menn over 40 år i styret. Slik er det bare med den saken i Japan.

Tone delte raust sine erfaringer med oss – med humor og en god porsjon selvironi. 25 FFM`ere i Buskerud fikk oppleve en kveld hvor fokus var rettet mot alle muligheter som finnes. Vi kan hvis vi vil – og tør! Tone har vist at det er utrolig mye som går an, og med de tankene i hodet går vi sommeren i møte. De fleste av oss reiser nok ikke jorda rundt, verken på 90 dager eller på 9 år, men kanskje tar vi sjansen på å gjøre LITT mer enn vi gjorde før.