Reisebrev fra Kroatia, 2012

Jeg har Limb Girdle og sitter i rullestol.

Svein, mannen min, og jeg, pluss to andre, dro på biltur til Kroatia i slutten av august. Vi leide leilighet for 2 uker i en liten by som heter Baska Voda, en koselig  badeby med mange restauranter, spisesteder og  nedfelte fortauskanter.  Den har ikke noen spesiell interessant kultur, men ligger veldig sentralt i forhold til Split, øya Hvar, en liten sjarmerende by ved navn Omis og mange andre spennende steder. Strandpromenaden er fin for rullestoler.  Det er også laget en spesiell baderampe på stranda.

Kroatia har  mye å by på, men er mange steder dårlig tilrettelagt for rullestolbrukere. Man kommer seg fram i gatene, men de severdige bygningene var ikke tilgjengelige. Jeg oppdaga ikke ett eneste HC- toalett i Kroatia.

Leiligheten fant vi på nettet.  Den har norske eiere, og lå 2 minutter fra stranda og strandpromenaden med alle spisestedene. Leiligheten fungerte for meg, men den gjør ikke det for alle. Vi tok med ekstra rullestol og heisbar toalett/badestol. Første uka streika toalettheisen. Den er vi helt avhengige av for ikke å slite oss ut. Med god hjelp av reisefølget og leverandøren av stolen, Varodd, fikk vi den i orden igjen etter flere telefoner og mye stress. Da ble det en skål!

 

Det er litt hasard å dra på tur for oss. Vi må planlegge godt, men det skjer alltid uforutsette ting.

Hotellene til reisa bestilte vi gjennom Booking.com. Der er det enkelt å se om hotellet er tilgjengelig. Vi skriver at vi må ha det terskelfritt til dusj, og ber om tilbakemelding fra hotellet. Som regel er rommene ok, litt avhengig av land.

Tyskland pleier å være bra, men denne gangen opplevde vi at et hotell hadde gitt det eneste HC- rommet til noen som kom før oss. Det var nok en enkelthendelse, men en må være forberedt på overraskelser. Når vi har med den heisbare dusj/toalettstolen kan vi til nød greie oss uten å komme inn på badet for en natt eller to.  Hotellet i Kiel er det beste vi har sett på turene våre.  Senga var heisbar, speilet sto skrått slik at en kunne se selv om en satt i stol – og stanga med kleshengere var til å dra ut og ned.

 

Kroatia er virkelig verd et besøk.  Menneskene er hyggelige og hjelpsomme. Klimaet er omtrent som Italia.  Vannet er utrolig klart. Pris på mat og drikkevarer er lave. Vi muskelsyke har ulike behov, det som passer for meg er ikke like bra for andre, men jeg deler gjerne erfaringene mine hvis noen er interessert. Jeg har noen bilder fra badet på de forskjellige hotellene vi brukte denne gangen.

 

Tekst : Eldbjørg Raaen, e-post