Å flytte fra hus til leilighet

Jeg vil fortelle litt om prosessen med å flytte fra hus til leilighet med rullestol

Jeg har diagnosen Limb Girdle, og har etter hvert blitt såpass avhengig av rullestolen min at det ikke lenger fungerer å bo i et stort hus med to etasjer og to mål hage. Jeg slet lenge for å få assistent, det tok meg 5 års kamp med den kommunen jeg bor i for å få 7 timers hjelp i uken. Selv det fungerer dårlig, all den stund jeg kaver og stanger i karmer og skapdører, og sliter med det meste.

En natt jeg ikke fikk sove for 1 års tid siden surret jeg meg inn på eiendommer på Finn.no, og så at det var en leiegård under bygging i Askim, byen jeg flyttet fra for over 40 år siden. Jeg fikk prospektet, dro ned og kjøpte leilighet på stedet, toppleilighet i 5. etg, garasje i kjeller og smekk i sentrum med alt i rulleavstand. Så søkte jeg prosjekteringstilskudd fra Husbanken og tok kontakt med byggets arkitekt og entreprenør. De har vært utrolig imøtekommende og hjelpsomme, og jeg får nå en leilighet som er totalt skreddersydd for meg slik jeg har det nå, og slik jeg kommer til å få det etter hvert. De var lykkelige over at jeg tok kontakt mens alt fortsatt var på tegnebrettet, det har gjort at jeg slipper å rive ned halve leiligheten i etterkant for å få en fornuftig løsning.

Jeg er kanskje mer enn ualminnelig interessert i prosjektering og tekniske løsninger som også er praktiske og pene å se på. Det er en ufattelig mengde løsninger som ser fikse ut, men som ikke funker i dagliglivet. Det er blitt så lett å orientere seg, hvis du googler på hev/senk garderobe finner du en garderobestang som kan senkes ned – fabelaktig for meg som ikke kan løfte armene lenger. Det betyr at jeg får utnyttet hele skaphøyden med kurver og hyller nederst og alle hengegreier på toppen. Alternativet er å henge alt nederst og si farvel til alle hyllene på toppen. Dette er ikke noe som er prisforhandlet fra Hjelpemiddelsentralen, så når jeg vinner i Lotto skal jeg investere i slikt system. Inntil videre får jeg be assistenten ta ned det jeg trenger.

Det blir rart å skulle flytte – forhåpentligvis for siste gang. Men jeg tror mange av oss har godt av å gå gjennom alt vi samler rundt oss med jevne mellomrom. Biblioteket på hjemstedet ble veldig glade for 8 poser med bøker, og nå går jeg gjennom alt for 2. gang. Møbler skal selges, bilder gis bort, jeg skal ned til et enklere og mer oversiktlig liv. Og forhåpentligvis med samme glede og hygge rundt gode måltider slik det her vært her oppe i 14 år. Nå sovner kanskje ikke vertinnen midt i middagen, siden jeg får et fullt funksjonelt hc-kjøkken!

Innflytting i november/desember 2011 – fortsettelse følger!

Hilsen Vibeke Aars-Nicolaysen