Forflytning og vannlatingsproblematikk 17. mars 2010 kl. 16-21

Det ble en morsom og lærerik kveld med mange spennende forelesere. Fagkvelden ble lang, men med påfyll av rundstykker og kaffe underveis gikk det bra. Timene gikk fort og jeg tror ingen kjedet seg ett sekund! ?

Det var ca. 25 påmeldte, vi hadde hatt plass til mange flere.

Ergoterapeut og fysioterapeut fra Øvre Eiker kommune snakket om livskvalitet, aktiviteter, naturlige bevegelsesmønstre og samhandling mellom bruker og assistent. De oppfordret folk til å ta kontakt med ergo-/fysioterapeut i kommunen hvor man bor for å få hjelp til å kartlegge funksjonsnivå og behov. Sammen finner man løsninger. Vær ute i god tid hvis du for eksempel trenger å låne et hjelpemiddel til en reise.

Representanter fra hjelpemiddelfirmaet Etac viste oss ulike forflytningshjelpemidler og demonstrerte dem i praksis. Noen deltagere fikk mulighet til å prøve forflytning med nye hjelpemidler.

Tone Torp (tidligere leder av FFM sentralt) er en dame som gir inspirasjon til oss alle! Hun er helt avhengig av assistent, men reiser på turer i inn- og utland og ser ingen hindringer, bare muligheter! Tone og hennes assistent viste oss eksempler på sin måte å forflytte seg på, og et av flere smarte tips var et stort stykke stoff som det egentlig syes spinnakerseil av. Dette er et glatt og friksjonsfritt stoff, du glir på det med både våt og tørr hud, det veier nesten ingen ting og tar liten plass i kofferten på reiser.

Ingjerd Bommen fra Kongsberg Bandasje viste oss en del av de hjelpemidlene som finnes i forhold til vannlatingsproblematikk. Det er et utall forskjellige produkter på markedet, og hos bandasjisten kan du få hjelp til å finne det som passer akkurat for deg. Inkontinensutstyr som bleier, truser, katetre og unibag (en pose med trakt til å tisse på) får man på blå resept og kan bl.a. handles i bandasjistforetninger. Forøvrig selger de det meste av sykepleieartikler.

Urolog Sissel Overn snakket litt om urinveienes anatomi og at blæren brukes til oppbevaring og tømming av urin. Hun fortalte om mulighetene som finnes når man plundrer med å komme seg på toalettet for å tisse. Blæredempende medisiner, bleier, intermitterende kateter (kateterisering flere ganger i døgnet), permanent kateter, uridom (for menn) og suprapubisk kateter.

Suprapubisk kateter er et kateter som settes inn i blæren gjennom et hull i huden nederst på magen. Dette kan tømmes via kran eller pose. Man kan også tisse den “vanlige” veien selv om man har et slikt kateter. Det er en enkel sak og få lagt det inn. For noen kan dette være en god løsning, men noen får problemer med infeksjoner.

Tone viste oss suprapubisk kateter og fortalte om sine erfaringer med dette. De har ikke bare vært gode, men hun angrer likevel ikke på at hun valgte den løsningen.

Tone er forøvrig leder i prosjektet “Bare Pisspreik” som du kan lese mere om på FFM`s nettsider.

Stor takk til dyktige forelesere, og til Eldbjørg som har gjort en kjempejobb med å regissere kvelden!

Facebook
Twitter
LinkedIn