Grip dagen med de mulighetene du har

– Planlegg for framtida, uten å miste nåtida, sier Laila Bakke-Larsen som er født med nevromuskulær sykdom.

Hvert menneske er unikt, og hvert menneske opplever sin tilstand, hverdag og sykdom forskjellig.

– Jeg ser på det som en prosess. I motsetning til de som opplever en ulykke og blir funksjonshemmet og forsøker å trene opp muskler igjen, så mister vi funksjoner etter hvert, og lærer oss å leve med det, forteller Laila.

Grip mulighetene

Laila Bakke-Larsen har CMT, og deltar på det tverrfaglige kurset for muskelsyke «Mitt liv, mine valg», i regi av Lærings- og mestringssenteret på Øya.
– Man vet at man blir dårligere, og må derfor sette pris på det man kan gjøre i dag. Vi planlegger en framtid som kanskje ikke er så lys, derfor er det viktig å leve i nåtiden. Og det skal man gjøre uten å sørge over fortida. Det er viktig å gripe mulighetene, og ikke utsette. Det blir ikke lettere med årene, mener Laila.
Det er ergoterapeut Svein Erik Bakke-Larsen som har tatt initiativ til kurset, og har delt det inn i tre samlinger; «Situasjonen her og nå», «Livsstil er lik livskvalitet» og «Å lede sitt eget liv».
– Muskulære sykdommer utvikler seg over tid, og vi har derfor også kurset over tid. I mellom har vi individuelle samtaler med deltakerne for å nå inn i hverdagen deres. Det krever litt jobbing av dem, sier Svein Erik Bakke-Larsen.

Utdanning, jobb og reise

Etter videregående begynte Laila med studier. Hun gikk over i full jobb, og strakk strikken litt vel langt.
– Det kan være vanskelig å se hvor grensene går, det er vanskelig å ikke pushe seg selv. Det er hardt å innse at kroppen ikke vil rett og slett. Det er lett å skjule at man er sliten. I og med at begrensningene flytter seg hele tiden, så kan det være utfordrende å lære seg hvor grensen går, mener Laila. Selv har hun reist mye, og i dag føler hun seg litt ferdig med den biten. Hun holder på med en master i funksjonshemming og samfunn, og er også leder i Foreningen for Muskelsyke. – Det handler om å prioritere hva man ønsker, hvem det er viktig for, og om det er verdt prisen. Å velge sine mål, og å følge det som er viktig for seg selv.

Her og nå

Kari Dragsnes og Jorunn Ørsal Nes kjenner seg godt igjen i Lailas historie, og nikker bekreftende når hun spør om deres opplevelser av hvordan det er å leve med en muskelsykdom.
– Det du har, har du nå. Du kommer ikke til å ha det alltid, men det er viktig med en bevissthet rundt det du har akkurat nå. Det kan føles mer verdifullt om man fokuserer på det positive man har nå og jobbe ut fra det, mener Laila, som lever godt etter det hennes mor sa til henne for mange år siden:
– Det er like viktig å legge liv til årene, som år til livet!

Publisert onsdag 28. oktober 2009 klokken 13.23.

Kilde: Pulsen, nyheter fra St. Olav

Facebook
Twitter
LinkedIn