Trygt, varm og godt: Sommerferie i Spania (publisert 2007)

FFM medlem Vigdis Karlsen opplevde varme dager både hjemme i Tromsø og på ferie i Spania i sommer. Hun har skrevet en reiserapport på oppfordring fra oss: “Sommeren er over her i nord, høsten er kommet og det er tid for ettertanke. Reuma Sol er plassen for oss som bruker rullestol, for alle andre også for den del, men det er så godt tilrettelagt for oss rullestolbrukere.

På familietur til varmen: Vigdis til høyre sammen med mannen Terje og søsteren Ildri. Atle, mannen til Ildri, er fotografen

Der snakker de norsk, og det er en fordel for meg. Jeg har sykdommen ALS og av en eller annen grunn er engelsk blitt vanskelig å snakke. Stemmen min er svak ; så alle skjønner ikke norsken min heller og spansk kan jeg ikke. Men nok om det.

Ferien var kjempeflott. Det er godt å komme seg litt bort, synes jeg. Jeg er litt redd for å fly etter at jeg ble sittende i rullestol, men jeg blir båret inn
og ut av flyet. Det som kan være et problem er å komme seg på toalettet inne i flyet. Der kan foreninga vår hjelpe oss ved å rette en henvendelse til SAS-BRAATHEN og be dem ha en stol ( lik den vi blir båret inn på flyet i) på alle fly. Andre flyselskap har det.

Trygg og hyggelig velkomst

Tryggheten av å bli møtt på flyplassen av folk fra Reuma Sol, og at all
bagasjen blir tatt hand om, gir en god start på ferien. Vel inn i bussen får vi
en liten flaske vann, kan man føle seg mer velkommen?

Det var tredje gang jeg var på Reuma Sol. Mannen min var med for første gang, og også han likte seg der. Vi bodde rett ved siden av svømmebassenget, og leilighetene er veldig bra. Vin og appelsiner var velkomstgave til oss. Selv om Reuma Sol ligger i en appelsinlund, er de gule appelsinene og vinen en melding til oss at vi er kommen til hyggelige folk.

Vigdis (til høyre) reiste til Reuma Sol med søsteren Ildri og mannen Terje. Mannen til Ildri, Atle, er fotografen.

Varmt vann og blå, blå himmel

Å ligge på ryggen i bassenget og kikke opp på en blå himmel, er nært min
barndoms himmel. Vannet holder 34 gr. I bassenget klarer jeg til og med å gå, og det er deilig.

Det er kun når jeg er under varme himmelstrøk at jeg bader, for jeg orker ikke å ha mange klær på, det er for slitsomt å kle av og på seg.
Fysikalsk behandling fikk jeg også. Jeg kan ikke trene på grunn av sykdommen. ALS pasienter kan ikke trene for da kan sykdommen utvikle seg hurtigere, men forebygge og vedlikeholde kan vi.

Utflukter var vi på, selv mannen min syntes det var artig å dra på market og
handle. Spania er et flott land, og det går an å se landet også fra rullestol.
Turene var i buss med plass for rullestol. Jeg har vært på mange turer, siden jeg har vært på stedet flere ganger. De som jobber der og er med på turene, er også flinke guider.

Mat kan man lage sjøl eller gå ut og spise. Resturanten ved bassenget har både norsk og spansk mat. Prisen for middagen med tre retter ligger mellon 12 – 15 euro, og den er til og med god.

Jeg fikk en betennelse i øyet på ferien og legen kom samme dag, så det er ikke farlig å bli syk heller.”

Ferie er viktig for meg, antakelig er det like viktig for alle. Det er ikke “skummelt” å reise bort, enten du velger Norge eller utlandet. Men reis, ikke la rullestolen hindre deg. Jeg er ganske overbevist om at man lever bare en gang, så det er om å gjøre å utnytte det ene man har. Vennlig hilsenVigdis Karlsenvigklar@online.no