Informasjon fra skatteetaten til alle som mottar uføreytelser: Husk å sjekke skattetrekksmeldingen!

– Det er viktig at du sjekker at tallene vi har lagt til grunn i beregning av skattetrekket for neste år, stemmer. Har du hatt store endringer i din privatøkonomi i 2014, eller vet at du vil få det i 2015, er det viktig at du opplyser om det og endrer skattekortet. Da får vi et best mulig grunnlag til å beregne riktig skatt, sier Torild Eliassen, skattekortansvarlig i Skatteetaten.

De aller fleste vil komme om lag likt eller bedre ut som følge av den nye ordningen, men for uføre med høy gjeld, kan enkelte komme noe dårligere ut. Derfor har Stortinget vedtatt en treårig overgangsordning som til neste år kan gi inntil 100.000 kroner i skattefradrag.

Har du endringer?

 Med den nye ordningen vil uføretrygden  og eventuelle uføretrygdelser fra andre utbetalere, skattes som lønnsinntekt.

Du kan enkelt endre skattekortet på skatteetaten.no.

Sammen med skattetrekksmeldingen får uføre som er papirbrukere et vedlegg som forklarer mer om uføreytelsene. Elektroniske brukere får en lenke til skatteetaten.no, hvor de vil finne den samme informasjonen.

Har du som ufør tidligere fått frikort og mottar tabellkort eller prosentkort for 2015, kan årsaken være det nye regelverket for beregning og beskatning av uføretrygd. 

Dersom det ikke er andre forhold som har endret seg, vil du få tilnærmet det samme beløpet utbetalt som tidligere.  Dette skyldes at uføreytelsen er økt for å kompensere for økt skatt.

Overgangsregler

Med den nye ordningen vil uføre med høy gjeld komme noe dårligere ut enn tidligere. Stortinget har derfor vedtatt en treårig overgangsordning  som til neste år kan gi inntil 100.000 kroner i skattefradrag

– Det er mange forhold som avgjør om du kommer innunder overgangsreglene, men tommelfingerregelen er at du må få minimum 6.000 kroner mindre utbetalt per år, sammenlignet med den gamle ordningen. Du må tidligere ha fått skattebegrensning, og du må ha negativ kapitalinntekt, som for eksempel høye gjeldsrenter.  Dersom du blir omfattet av overgangsreglene,  vil det komme fram i skattetrekksmeldingen din, sier Torild Eliassen.

Er du i tvil om hvordan skatten din vil bli, kan du finne utfyllende informasjon på Skatteetatens nettsider, www.skatteetaten.no/ufore

 

Kilde: Skatteetaten.no